Mniejsza ilość pieczywa w diecie może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie, szczególnie, gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Biały chleb podnosi poziom cukru we krwi i sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej. Chcąc schudnąć, warto więc postawić na zdrowszy zamiennik.
Co jeść zamiast chleba?
Osoby, które jedzą często chleb, mogą zadawać sobie pytanie, czy istnieje dobry zamiennik pieczywa. Odpowiedź jest prosta – tak! Placki z kaszy gryczanej to zdrowa alternatywa dla białego chleba.
Placki z kaszy gryczanej są bezglutenowe i mają niski indeks glikemiczny. Przepis na nie jest banalnie prosty. Jak przygotować zdrowy zamiennik chleba? Potrzebujemy do tego pół woreczka kaszy gryczanej, sól, cynamon oraz curry. Dzień wcześniej przygotowujemy ciasto gryczane – kaszę gryczaną zalewamy w misce wodą. Następnego dnia odlewamy wodę i uzupełniamy świeżą – około 2 cm ponad poziom kaszy.
Tak przygotowaną kaszę wkładamy do blendera. Doprawiamy szczyptą soli, cynamonu oraz curry i blendujemy na gładką masę. Tak przygotowane ciasto wlewamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Smażymy na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez około 3-5 min z każdej strony.
Placki z kaszy gryczanej: z czym jeść?
Placki z kaszy gryczanej można jeść na wiele sposobów, zarówno z ulubioną pastą, np. jajeczną czy z awokado, jak i z pokrojonymi, surowymi warzywami, hummusem lub twarogiem. Dla tych, którzy wolą jeść na słodko, placki będą pysznie smakować również z masłem orzechowym czy cynamonem.
Kasza gryczana dostarcza błonnik, a także witaminy z grupy B, magnez, wapń, cynk, fosfor i żelazo. Zrobione z niej placki są pyszne i sycące. Stanowią zdrową alternatywę dla chleba – regulują poziom cukru we krwi, wspierają metabolizm i wpływają korzystnie na układ trawienny.