GIS: Salmonella w jajach
W publicznym ostrzeżeniu dotyczącym żywności z 5 sierpnia Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu z rynku partii jaj. W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ich treści stwierdzono obecność Salmonella spp. Bakterię wykryto w jednej partii, która niezwłocznie po otrzymaniu przez producenta informacji o skażeniu zaczęła być usuwana z rynku. Inspekcja Weterynaryjna rozpoczęła postępowanie wyjaśniające.
Pilny komunikat GIS
Wskazanych w komunikacie jaj nie należy spożywać. „Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego” – podkreśla Główny Inspektor Sanitarny.
Jeżeli doszło do spożycia, w przypadku wystąpienia objawów zatrucia powinno się skontaktować z lekarzem. Pierwsze symptomy choroby pojawiają się od 6 godzin do nawet 7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Są to najczęściej bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.
„Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę” – informuje GIS.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M
Numer partii/Data minimalnej trwałości: 12.08.2025
Kod na skorupce: 1PL30031310
Producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie