Ten owoc to hit na stawy i serce. Sprawdź, dlaczego warto jeść go codziennie

Świeży ananas dostępny jest w polskich sklepach przez cały rok, a mimo to wciąż sięgamy po niego zbyt rzadko. Tymczasem ten egzotyczny owoc może pomóc nie tylko na ból stawów, ale i na stłuszczoną wątrobę. Sprawdź, dlaczego warto włączyć ananasa do codziennej diety.
Ten owoc to hit na stawy i serce, fot. Shutterstock

Ananas – właściwości zdrowotne

Wielu z nas kojarzy ananasa głównie z deserami lub sałatkami na imprezę. Tymczasem to prawdziwa bomba zdrowia. W ananasie znajdziemy:

  • błonnik pokarmowy,
  • witaminy: C, A, E oraz z grupy B,
  • minerały: potas, magnez, mangan, żelazo.

Jednak to, co wyróżnia ananasa na tle innych owoców, to bromelaina – enzym, który wspomaga trawienie, łagodzi stany zapalne i pomaga w regeneracji stawów. Bromelaina może także obniżać ryzyko stłuszczenia wątroby i redukować poziom cholesterolu.

Ta przekąska bije chipsy na głowę! Wspomaga odchudzanie i poprawia pamięć
Chrupiące, słodkie i pełne smaku – liofilizowane owoce coraz częściej zastępują tradycyjne przekąski, takie jak chipsy czy słodycze. To nie tylko smaczna alternatywa, ale także produkt, który może wspierać odchudzanie, poprawiać...

Dla serca, stawów i... sylwetki

Regularne spożywanie ananasa to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale też konkretna korzyść dla zdrowia. Potas zawarty w owocu reguluje ciśnienie krwi, a antyoksydanty chronią naczynia krwionośne. Witamina C wzmacnia odporność, a błonnik wspiera trawienie i daje uczucie sytości. Ananas jest także niskokaloryczny – 100 gramów to zaledwie ok. 50 kcal.

Owoc polecany jest osobom z problemami trawiennymi, sportowcom oraz wszystkim, którzy chcą zadbać o układ sercowo-naczyniowy. Warto jednak pamiętać, że osoby z cukrzycą i wrażliwym żołądkiem powinny spożywać go ostrożnie.

Czy jedzenie owoców na kolację jest zdrowe? Ekspertka stawia sprawę jasno
Owoce to ważna część diety. Dobrze włączać je do jadłospisu z uwagi na bogactwo witamin i minerałów. Jednak również w tej kwestii warto zachować umiar. Czy powinniśmy sięgać po nie wieczorem? Ekspertka nie ma wątpliwości.

Jak jeść ananasa?

Ananas to jeden z najbardziej uniwersalnych owoców w kuchni. Sprawdzi się jako:

  • zdrowa przekąska – świeży, pokrojony w kostkę,
  • dodatek do jogurtów, płatków, granoli,
  • sok lub składnik orzeźwiających koktajli,
  • element dań wytrawnych – do drobiu, wieprzowiny, grillowanych szaszłyków czy pizzy,
  • składnik ciast, tart, muffinów,
  • zdrowa alternatywa dla słodyczy w postaci suszonego ananasa.

Warto wybierać świeży owoc – ananas z puszki zawiera więcej cukru i mniej wartości odżywczych.

Źródło: terazgotuje.pl

Czy trzeba myć banany przed jedzeniem? Wiele osób o tym zapomina!
Kiedy wracamy do domu z zakupami, często od razu odkładamy owoce takie jak cytryny, pomarańcze, banany czy ananasy do koszyka na owoce, nie zastanawiając się nad ich dokładnym umyciem. W końcu to nie te części owoców trafiają do naszych...

Czytaj dalej: