Czy chleb jest nadal dobry, jeśli jest zamrożony? Lekarka tłumaczy
Chleb to jeden z tych produktów, który większość Polaków je codziennie. Wiele osób decyduje się na mrożenie pieczywa – jedni dla wygody, inni, by ograniczyć marnowanie żywności. Sara Marín, specjalistka od mikrobioty, podkreśla, że to nie tylko praktyczne, ale i zdrowe rozwiązanie.
Jeśli zamrozisz chleb i wyjmiesz kromkę, by wrzucić ją na patelnię lub do tostera, duża część węglowodanów w chlebie zamieni się w błonnik prebiotyczny
– tłumaczy lekarka. Jak dodaje, taki chleb „zmniejsza skok glukozy, trawi się lepiej, wywołując mniej stanów zapalnych i gazów”. To zasługa skrobi opornej – rodzaju błonnika, który powstaje podczas zamrażania i podgrzewania chleba. Trafia on do jelita grubego i staje się pożywką dla korzystnych bakterii.
To ulubione pożywienie twojej mikrobioty, która przekształca ten błonnik w niezbędną substancję – maślan. A on z kolei zmniejsza stany zapalne, także te w układzie nerwowym, reguluje układ odpornościowy i zmniejsza przepuszczalność jelit
– podsumowuje Marín.
Te spostrzeżenia potwierdzają wyniki badań naukowych. W 2022 roku w „The American Journal of Clinical Nutrition” opublikowano analizę, która wykazała, że spożycie skrobi opornej zwiększa produkcję maślanu, wspiera mikrobiotę, redukuje stany zapalne jelit oraz poprawia wrażliwość na insulinę.
Czytaj także: Gastroenterolog mówi jasno, jak jeść chleb: „będzie 10 razy zdrowszy”
Jak prawidłowo rozmrozić chleb? Ekspertka wyjaśnia
Mrożenie chleba to jedno, ale równie ważny jest sposób jego rozmrażania. Najlepiej zamrażać chleb pokrojony na kromki – to pozwala wyjmować tylko tyle, ile aktualnie potrzebujemy. Pieczywo warto umieścić w szczelnej torbie i owinąć folią spożywczą, by nie chłonęło wilgoci i zapachów z zamrażarki.
Choć wiele osób rozmraża chleb w temperaturze pokojowej, Sara Marín poleca inny sposób. Jej zdaniem najlepsze efekty daje wyjęcie kromki prosto z zamrażarki i podgrzanie jej na patelni lub w tosterze.
Czytaj także: Endokrynolog mówi wprost: „spożywanie chleba na śniadanie jest bardzo szkodliwe...”
Czy można rozmrozić chleb na patelni? „Przysłużysz się zdrowiu swojej mikrobioty”
Podgrzewanie zamrożonego chleba na patelni lub w tosterze to nie tylko wygoda, ale i sposób na poprawę zdrowia. To dobra wiadomość zwłaszcza dla osób z wrażliwym układem trawiennym i tych, którzy chcą kontrolować poziom cukru we krwi. Ważne jednak, by wybierać pieczywo pełnoziarniste, bogate w błonnik, a nie ultraprzetworzone produkty z dodatkiem cukru.
Czytaj także: Jem rano zamiast chleba. Kilogramy lecą w dół
Źródło: lavanguardia.com, rmf.fm
Artykuł ma charakter edukacyjny. Nie stanowi porady medycznej i nie zastąpi wizyty u lekarza.