Biorę mascarpone i maliny. Robię idealną tartę na każdą okazję

Rozpoczął się sezon na maliny. Choć te lekko kwaśne owoce są przepyszne bez żadnych dodatków, można z nich przygotować również wiele deserów. Na każdą okazję idealnie sprawdzi się tarta z malinami. Jak ją zrobić? Przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz.
Przepis na tartę z malinami, fot. Shutterstock

Tarta z malinami. Przepis Ewy Wachowicz

Ciasto:

  • 220 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 100 g masła

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • maliny

Do dekoracji:

  • cukier puder
  • mięta

Tarta z malinami według Ewy Wachowicz

Ciasto kruche (uwaga – wszystkie składniki powinny być schłodzone): Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier, dodajemy masło i siekamy. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtka i szczyptę soli. Szybko zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy. Wyklejamy formę do tarty (średnica 26 cm). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub specjalnymi kulkami. Ten zabieg powoduje, że ciasto w trakcie pieczenia nie „wstanie”. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180-190 stopni Celsjusza na około 15 minut. Po kwadransie wyjemy papier z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut – na złoty kolor.

Krem: Czekoladę roztapiamy nad gorącą kąpielą wodną, lekko studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier waniliowy i delikatnie łączymy z masą serowo-czekoladową. Przekładamy na wystudzoną tartę. Na wierzchu układamy maliny. Dekorujemy listkami mięty i cukrem pudrem. Smacznego!