Poplista

1
Damiano David Next Summer
2
Ed Sheeran Azizam
3
Kuban, Mrozu, Favst Zanim spadnie deszcz

Co było grane?

15:34
Backstreet Boys I Want It That Way
15:38
Maciej Skiba Chcę Ciebie częściej
15:45
Nea Some Say

Truskawki blenduję i robię krem mascarpone. Obłędny deser gotowy w kilka minut

Sezon na truskawki trwa! Można z nich przygotować wiele wspaniałych deserów. Na ważną uroczystość czy do zwykłej niedzielnej kawy świetnie sprawdzi się mus truskawkowy z kremem mascarpone. Przepisem na obłędy deser podzieliła się Ewa Wachowicz.

Przepis na mus truskawkowy z kremem mascarpone. Przepis Ewy Wachowicz

Mus truskawkowy:

  • 600 g truskawek
  • listki mięty
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • płatki migdałów i bratki do dekoracji

Krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • skórka i sok z cytryny (2-3 łyżki)
  • cukier puder do smaku

Deser z truskawkami i mascarpone. Przepis Ewy Wachowicz

Szypułki truskawek odrywamy, a owoce myjemy. Truskawki przekładamy do blendera, dodajemy cukier puder, miętę. Blendujemy na gładki mus. Serek mascarpone miksujemy z jogurtem, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Przelewamy do pucharków. Na gotowy krem delikatnie wykładamy mus truskawkowy. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!

Przepis na deser z truskawkami, fot. Shutterstock, zdjęcie ilustracyjne

Polecamy