Poplista

1
Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino Tamo bien
2
sanah, Krzysztof Zalewski Eviva l'arte! (K. Przerwa-Tetmajer)
3
Benson Boone Sorry I'm Here For Someone Else

Przepis na uszka do wigilijnego barszczu. Jak robi je Ania Starmach?

Przygotowanie wszystkich potraw na świąteczny stół zabiera mnóstwo czasu. Na szczęście niektóre z nich można zrobić wcześniej. Należą do nich też uszka, które możemy przechowywać w zamrażarce nawet kilka miesięcy. Sprawdź, jaki przepis na idealne świąteczne uszka podaje Ania Starmach.

Barszcz czerwony z uszkami

Wśród dwunastu potraw, które znajdują się na wigilijnym stole jest barszcz z uszkami. Co prawda lepienie małych pierożków jest czasochłonne, ale mamy dobrą wiadomość – można przygotować je znacznie wcześniej. Dzięki temu możemy zaoszczędzić sobie cenny czas w świątecznym zgiełku, a przy tym cieszyć się smakiem pysznych, własnoręcznie przygotowanych potraw. Swoim przepisem na idealne uszka z grzybami podzieliła się Ania Starmach. Co do nich dodaje?

fot. Shutterstock

Przepis na uszka z grzybami według Ani Starmach

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 400 ml ciepłej wody (temperatura około 50 stopni)

Farsz:

  • 120 g suszonych prawdziwków
  • 500 ml wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • miąższ z jednej bułki kajzerki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2-3 godziny. Potem razem z wodą przelewamy je do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż będą miękkie (około 45 minut). Cebulę obieramy, siekamy i przysmażamy na maśle, a następnie przekładamy do miski. Grzyby odcedzamy, ale nie wylewamy wody – będzie nam potrzebna. Prawdziwki drobno kroimy i przekładamy do miski. Miąższ kajzerki moczymy w wodzie po grzybach, a następnie dodajemy do miski z prawdziwkami i cebulą. Wszystko ze sobą mieszamy, farsz doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Mąkę wysypujemy na stolnicę, powoli dolewamy do niej ciepłą wodę. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Powinno być miękkie. Ciasto powinno odpoczywać przez pół godziny na talerzyku przykrytym miską. Po tym czasie odkrawamy kawałek ciasta, cienko wałkujemy i wycinamy małe kółka. Na środku każdego okręgu nakładamy małą porcję farszu. Zlepiamy brzegi, a następnie końce. Uszka partiami wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 1-2 minuty.

Z podanych proporcji otrzymamy około 120 sztuk. Tak przygotowane uszka możemy zjeść od razu, zamrozić lub przechowywać do 4 dni w lodówce.

Czy uszka można mrozić?

Uszka można mrozić i przechowywać w zamrażarce nawet przez kilkanaście tygodni. Autorzy blogów kulinarnych podają różne metody na przygotowanie uszek do mrożenia. Można to zrobić zarówno przed ich ugotowaniem, jak i po. Jeśli chcemy zamrozić surowe uszka, powinniśmy ułożyć je na tacce tak, aby się nie stykały. Następnie wkładamy je do zamrażarki na około 2 godziny, a po upływie tego czasu wyjmujemy je, porcjujemy do woreczków i ponownie wkładamy do zamrażarki.

Jeśli natomiast chcemy ugotować uszka przed ich zamrożeniem, powinniśmy wrzucić je do osolonego wrzątku, a po odcedzeniu opłukać zimną wodą i oblać małą ilością oleju. Kiedy będą już zimne, przekładamy je do woreczków i mrozimy.

Co ważne – aby ugotować uszka z zamrażarki, nie powinniśmy ich odmrażać. Wystarczy, że wrzucimy je do wrzątku i wyjmiemy, kiedy będą już miękkie. Dzięki temu uszka nie rozkleją się i będą równie pyszne co świeże.

Ania Starmach dzieli się przepisem na świąteczne pierogi. Można przygotować je wcześniej!
Pierogi z kapustą i grzybami są jednym z dwunastu dań na wigilijnym stole. Ich przygotowanie jest jednak czasochłonne. Czy można zrobić je wcześniej? Jak je mrozić?

Polecamy

Więcej z kategorii

Najchętniej czytane